Hlívová omáčka
- 2 pl řepkového oleje
- 1 cibule
- ½ čl mletého kmínu
- 500 g čerstvé hlívy ústřičné
- 2 pl houbové Bujónky
- 200 ml vody
- 100 ml rostlinné smetany
- 1 čl kukuřičného škrobu
- citrónová šťáva z ½ citrónu
- ½ čl soli
- 200 g těstovin
Postup
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a restujeme, dokud nezměkne a nezmenší svůj objem. Vmícháme špetku mletého kmínu, přidáme Houbovou Bujónku a vše zalijeme vodou. Necháme lehce probublávat asi 10 minut.
Poté přilijeme rostlinnou smetanu. Pokud preferujete hustší omáčky, rozmíchejte si v troše vody 1 lžíci kukuřičného škrobu a přidejte do omáčky – krásně ji zahustí.
Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí podle chuti. Promícháme s těstovinami a podáváme například s opečeným tofu a posypané konopnými semínky.