Potřebujeme:

Masové kuličky:

  • 600g mletého masa
  • 2 žampiony
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1PL sušené majoránky
  • 1 vejce
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř dle chuti

Smetanovo-Hořčičná omáčka:

  • 25g ghí másla
  • 25g hladké žitné mouky 
  • 300ml zeleninového vývaru (1 PL zeleninové Bujónky + 300ml vody)
  • 250ml smetany na vaření
  • 2-3 PL sójové omáčky
  • 1 PL dijónské hořčice
  • pepř dle chuti

Dýňové hranolky:

  • 1 dýně Hokaido
  • 1 PL sušeného česneku
  • sůl dle chuti
  • olivový olej ve spreji

Jak na to?

Nejprve na oleji orestujeme cibuli, ke které potom zarestujeme i nakrájené žampiony. Mleté maso dochutíme solí, pepřem, čerstvou petrželkou, utřeným česnekem, sušenou majoránkou, orestovanou směsí a přidáme i celé vejce. Tuto směs pořádně zpracujeme (nejlépe rukama) a vytvarujeme kuličky. Kuličky dáme péct na pečící papír do předehřáté trouby na 200°C/cca 15 min. 

 

Mezitím, co se nám pečou kuličky si připravíme smetanovou omáčku tak, že necháme rozpustit ghí, přidáme mouku a mícháme cca 2 min na mírném plameni, dokud se směs nespojí. Poté postupně přidáváme za stálého míchání vývar, který jsme udělali ze zeleninové Bujónky. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a dochutíme sójovou omáčkou, dijónskou hořčicí a pepřem. Provaříme do zhoustnutí a máme omáčku hotovou.

 

Jako přílohu můžeme zvolit dýňové hranolky. Dýni hokaido nakrájíme na hranolky, přidáme sušený česnek, osolíme a lehce zastříkneme olivovým olejem. Takto připravené hranolky dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C/ na cca 10 až 15 min do křupava.

 

Masové kuličky podáváme přelité hořčičnou omáčkou s dýňovými hranolky a brusinkovou omáčkou.

© Autorem receptu je: Viktorie Hrazdílková