Masové "ikea" kuličky s omáčkou
Potřebujeme:
Masové kuličky:
- 600g mletého masa
- 2 žampiony
- 1 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 1PL sušené majoránky
- 1 vejce
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř dle chuti
Smetanovo-Hořčičná omáčka:
- 25g ghí másla
- 25g hladké žitné mouky
- 300ml zeleninového vývaru (1 PL zeleninové Bujónky + 300ml vody)
- 250ml smetany na vaření
- 2-3 PL sójové omáčky
- 1 PL dijónské hořčice
- pepř dle chuti
Dýňové hranolky:
- 1 dýně Hokaido
- 1 PL sušeného česneku
- sůl dle chuti
- olivový olej ve spreji
Jak na to?
Nejprve na oleji orestujeme cibuli, ke které potom zarestujeme i nakrájené žampiony. Mleté maso dochutíme solí, pepřem, čerstvou petrželkou, utřeným česnekem, sušenou majoránkou, orestovanou směsí a přidáme i celé vejce. Tuto směs pořádně zpracujeme (nejlépe rukama) a vytvarujeme kuličky. Kuličky dáme péct na pečící papír do předehřáté trouby na 200°C/cca 15 min.
Mezitím, co se nám pečou kuličky si připravíme smetanovou omáčku tak, že necháme rozpustit ghí, přidáme mouku a mícháme cca 2 min na mírném plameni, dokud se směs nespojí. Poté postupně přidáváme za stálého míchání vývar, který jsme udělali ze zeleninové Bujónky. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a dochutíme sójovou omáčkou, dijónskou hořčicí a pepřem. Provaříme do zhoustnutí a máme omáčku hotovou.
Jako přílohu můžeme zvolit dýňové hranolky. Dýni hokaido nakrájíme na hranolky, přidáme sušený česnek, osolíme a lehce zastříkneme olivovým olejem. Takto připravené hranolky dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C/ na cca 10 až 15 min do křupava.
Masové kuličky podáváme přelité hořčičnou omáčkou s dýňovými hranolky a brusinkovou omáčkou.
© Autorem receptu je: Viktorie Hrazdílková