Potřebujeme:

  • 200 g rýže arborio
  • 150 g vařené červené řepy
  • 1 střední cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 600 ml vody
  • 1 lžíce vývaru z červené řepy
  • 40 g parmazánu
  • ½ lžíce olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Na ozdobu:

  • Vlašské ořechy
  • Kozí sýr
  • Čerstvá petržel

Jak na to?

Nejprve si připravte vývar - 600 ml vody přiveďte k varu a přidejte lžíci vývaru. Vývar vařte asi 3 minuty a odstavte ho z ohně. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte nepranou rýži, krátce ji osmahněte a zalijte vínem. Když se víno téměř vstřebá, postupně přidávejte jeden po druhém připravený vývar. Rýže musí být stále ponořená ve vývaru a pravidelně se míchá. Když je rýže téměř měkká, přidejte červenou řepu, rozmixovanou dohladka, a trochu vývaru. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán, odstavte rizoto z ohně a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Ještě horké rizoto podávejte s kozím sýrem, vlašskými ořechy a čerstvou petrželkou.

© Autorem receptu je: Simona Malková