Vegan plněný paprikový lusk
Potřebujeme:
- 4 ks paprik
- 1 ks bílého tofu (nastrouhané, pokud nemáte rádi tofu můžete použít tempeh nebo červenou čočku)
- stroužek česneku
- 1 cibule
- čerstvé bylinky
- 100 g rýže
- 1-2 lněná vajíčka
- 1 PL lahůdkového droždí (můžete vynechat)
- 1 PL olivového oleje
- černý pepř, sůl
Omáčka:
- 6 rajčat
- bobkový list
- černý pepř, nové koření, sůl, cukr
- 1 l zeleninový vývar (dle potřeby) připravený z Bujónky paprika/chilli
- škrob
- cibule
Jak na to?
Uvaříme rýži - dle návodu. Tofu nastrouháme. Nadrobno nakrájíme cibulku, promačkáme česnek. Pokud používáte červenou čočku použijte uvařenou. Rýži s tofu smícháme v misce, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olivový olej, lahůdkové droždí, pepř, sůl a důkladně promícháme. Přidáme lněné vajíčko (mletá semínka a voda 1:1, necháme pár minut postát). Podle potřeby přidáme strouhanku. Papriky očistíme a odřízneme vrch. Následně plníme papriku směsí, dobře směs namačkáme. Pokud nám směs zůstane, vytvoříme kuličky. Rajčata uvaříme, oloupeme, a rozmixujeme ponorným mixérem. Ve větším hrnci na olivovém oleji změníme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Potom přidáme rajčatovou směs a zalijeme zeleninovým vývarem. Trochu škrobu si rozmícháme cca ve 100 ml vývaru a přilijeme ke směsi. Přidáme bobkový list, koření, sůl, cukr a necháme projít varem a vložíme plněné papriky. Pomalu vaříme na mírném ohni cca 20 - 30 minut - dle potřeby. Občasně promícháváme. Podáváme s bramborami, knedlíkem nebo chlebem.