Potřebujeme:

4 porce

  • 1,5kg vepřové kotlety s kostí
  • pepř
  • 5 PL oleje
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 PL protlaku
  • 3 PL zeleninové Bujónky 
  • 1 PL cukru, 2 velké mrkve
  • 1/2 malého celeru, 2 petržele
  • 1 cibule
  • 1 smetana ke šlehání 30%
  • 2PL octu
  • knedlík k podávání a brusinky

Jak na to?

Vepřovou kotletu lehce osolíme, opepříme a v celku ji opečeme na oleji (opékáme v hrnci, ve kterém budeme maso dále péct). Maso po opečení odložíme stranou a ve výpeku postupně osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel (vše nakrájené na kostičky) a zasypeme cukrem, abychom zeleninu zkaramelizovali. Následně zarestujeme protlak, ocet a zeleninovou Bujónku. Přidáme maso, koření a zalijeme vodou tak, aby maso bylo do 1/2 ponořené. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 2 hodiny pod poklicí. Jakmile je maso měkké, dáme jej stranou, vytáhneme koření a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme smetanu a ještě chvíli omáčku povaříme (omáčku zahušťujeme pouze zeleninou a smetanou). Smetanovou omáčku podáváme s plátkem kotletky, houskovým knedlíkem a brusinkami.

© Autorem receptu je: Viktorie Hrazdílková